AKTUÁLIS


Veneto tartomány borai a Boscoloban

Veneto tartomány borait kóstolhatta a nagyérdemű a New York Palotában, mi is ott voltunk. Ültetett borbemutató Kállay professzor úr vezetésével, sajtótájékoztató, ebéd, majd kötetlen ismerkedés a térség borászaival...ez volt a napi menü.


A kelet-európai terjeszkedést tűzte ki célul borértékesítési stratégiájában Veneto olasz tartomány, ennek keretében több bort szeretne a jövőben eladni Magyarországon is – mondta Luciano Piona, a Venetói Borász Konzorciumok Egyesületének (U. VI. VE.) elnöke.

Piona elmondta, hogy Veneto tartományban mintegy 10 millió hektoliter bort állítanak elő, az olaszországi termelés mintegy 20 százalékát. A Venetóban előállított bor mennyiségének 80 százalékát külföldön adják el, főként az USA-ban és az Európai Unió országaiban.

A venetói borok literjéért átlagosan 1 eurót fizetnek a vevők. A bor értékesítésből az észak-olasz tartomány gazdálkodóinak mintegy 1 milliárd euró bevétele származik.

Az elnök nem tudott pontos adatot mondani, hogy mennyi olasz illetve venetói bort adnak el Közép- és Kelet-Európában, illetve Magyarországon. A eladásnövelési célokról úgy fogalmazott: a térség, így Magyarország borpiaca is növekvő. Az emberek keresik a minőségi borokat, és az idegenforgalom is évről-évre nő, sőt a külföldiek is szívesen isszák az olasz borokat ezekben az országokban.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: Magyarországon 2009-ben a szüret után 3,4 millió hektoliter bor került a pincékbe. Összesen 570 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók tavaly. A magyar borexport évente átlagosan mintegy 700 ezer hektoliter, az import pedig valamivel meghaladja a 400 ezer hektolitert. A behozatal mintegy 80 százaléka Olaszországból származik.

Kóstoltunk is néhány szép tételt, íme:

- Balestri Valda / Soave Classico "Vigneto Sengialta" 2008
Halvány arany szín, szalmasárga reflexekkel. Illatában elsőre egy erős vajas jelleg dominál, a háttérben némi őszibarack. Kerek bor, betölti a szájat, izgalmas savakkal, közepes lecsengéssel. Szép.

- Zeni / Bardolino Classico Superiore DOCG 2008
Közepes rubin szín. Illatában a kezdeti animalitást némi levegőztetés után piros bogyós gyümölcsök kavalkádja feledteti. Ízében inkább szeder, áfonya. Könnyed, elegáns, jól iható bor.

- Cavalchina / Valpolicella Superiore Ripasso DOC 2007
Már már alföldi kadarkás színvilág. Illatában elsőre zöldes jegyek, majd lassan átveszi a hatalmat a cseresznye. A kortyban szintén cseresznye, talán töppedt szőlő(?!), izgalmas, vagány bor. Szép tanninok, talán az alkohol egy icipicit melegít a végén, de nem bántó a dolog.

- Bennati / Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC 2007
Illatában feketebogyós gyümölcsök és egy komplett fűszerbazár. Kóstolva gyümölcsbomba, szeder, szilva, erdei ősz. A test csak közepes, de nagyon izgalmas tétel. Haverokkal érdemes elszopogatni...

- Benedetti Corte Antica / Amarone Della Valpolicella Classico DOC 2006
Aszalt gyümölcsök és medvecukor az illatban. Kóstolva csillagánizs, aszalt szilva, édes gyömbér. Friss, lendületes bor, szép savakkal, közepes testtel. Gyönyörű.

- Cá Lustra / Colli Euganei Fior D'Arancio Passito DOC "Zanovello" 2007
Intenzív szőlő illat, a háttérben a mediterrán citrusos jelleggel. Ízében egy komplett erdei rét, fehér virágok, majd ibolya, habszegfű, méz, mazsola, buja aromák tömkelege. A lecsengésben kandírozott rózsaszirom, esetleg rózsalekvár és méz, méz méz, újra szőlő, ibolya. Hosszú, nagyon hosszú. (232 g maradékcukor) Szuper!

© BORIGO Online Bormagazin


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Veneto tartomány borai a Boscoloban

Veneto tartomány borait kóstolhatta a nagyérdemű a New York Palotában, mi is ott voltunk. Ültetett borbemutató Kállay professzor úr vezetésével, sajtótájékoztató, ebéd, majd kötetlen ismerkedés a térség borászaival...ez volt a napi menü.


A kelet-európai terjeszkedést tűzte ki célul borértékesítési stratégiájában Veneto olasz tartomány, ennek keretében több bort szeretne a jövőben eladni Magyarországon is – mondta Luciano Piona, a Venetói Borász Konzorciumok Egyesületének (U. VI. VE.) elnöke.

Piona elmondta, hogy Veneto tartományban mintegy 10 millió hektoliter bort állítanak elő, az olaszországi termelés mintegy 20 százalékát. A Venetóban előállított bor mennyiségének 80 százalékát külföldön adják el, főként az USA-ban és az Európai Unió országaiban.

A venetói borok literjéért átlagosan 1 eurót fizetnek a vevők. A bor értékesítésből az észak-olasz tartomány gazdálkodóinak mintegy 1 milliárd euró bevétele származik.

Az elnök nem tudott pontos adatot mondani, hogy mennyi olasz illetve venetói bort adnak el Közép- és Kelet-Európában, illetve Magyarországon. A eladásnövelési célokról úgy fogalmazott: a térség, így Magyarország borpiaca is növekvő. Az emberek keresik a minőségi borokat, és az idegenforgalom is évről-évre nő, sőt a külföldiek is szívesen isszák az olasz borokat ezekben az országokban.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: Magyarországon 2009-ben a szüret után 3,4 millió hektoliter bor került a pincékbe. Összesen 570 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók tavaly. A magyar borexport évente átlagosan mintegy 700 ezer hektoliter, az import pedig valamivel meghaladja a 400 ezer hektolitert. A behozatal mintegy 80 százaléka Olaszországból származik.

Kóstoltunk is néhány szép tételt, íme:

- Balestri Valda / Soave Classico "Vigneto Sengialta" 2008
Halvány arany szín, szalmasárga reflexekkel. Illatában elsőre egy erős vajas jelleg dominál, a háttérben némi őszibarack. Kerek bor, betölti a szájat, izgalmas savakkal, közepes lecsengéssel. Szép.

- Zeni / Bardolino Classico Superiore DOCG 2008
Közepes rubin szín. Illatában a kezdeti animalitást némi levegőztetés után piros bogyós gyümölcsök kavalkádja feledteti. Ízében inkább szeder, áfonya. Könnyed, elegáns, jól iható bor.

- Cavalchina / Valpolicella Superiore Ripasso DOC 2007
Már már alföldi kadarkás színvilág. Illatában elsőre zöldes jegyek, majd lassan átveszi a hatalmat a cseresznye. A kortyban szintén cseresznye, talán töppedt szőlő(?!), izgalmas, vagány bor. Szép tanninok, talán az alkohol egy icipicit melegít a végén, de nem bántó a dolog.

- Bennati / Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC 2007
Illatában feketebogyós gyümölcsök és egy komplett fűszerbazár. Kóstolva gyümölcsbomba, szeder, szilva, erdei ősz. A test csak közepes, de nagyon izgalmas tétel. Haverokkal érdemes elszopogatni...

- Benedetti Corte Antica / Amarone Della Valpolicella Classico DOC 2006
Aszalt gyümölcsök és medvecukor az illatban. Kóstolva csillagánizs, aszalt szilva, édes gyömbér. Friss, lendületes bor, szép savakkal, közepes testtel. Gyönyörű.

- Cá Lustra / Colli Euganei Fior D'Arancio Passito DOC "Zanovello" 2007
Intenzív szőlő illat, a háttérben a mediterrán citrusos jelleggel. Ízében egy komplett erdei rét, fehér virágok, majd ibolya, habszegfű, méz, mazsola, buja aromák tömkelege. A lecsengésben kandírozott rózsaszirom, esetleg rózsalekvár és méz, méz méz, újra szőlő, ibolya. Hosszú, nagyon hosszú. (232 g maradékcukor) Szuper!

© BORIGO Online Bormagazin


« Vissza az előző oldalra